Открита е първата наистина обитаема планета !

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

new-exoplanet-goldilocks-gliese-581_26813_600x450Астрономите, изучаващи близките звезди казват, че са открили първата потенциално обитаема планета. Тя вероятно е скалисто място с атмосфера, с умерен климат, с течна вода, все компоненти които са изключително важни за живота какъвто го познаваме и на Земята.
И други планети извън слънчевата система са били наричани "Земеподобни", но астрономът Пол Бътлър съобщи: "Това е наистина първата планета, на която не е твърде топло или твърде студено".
Планетата се намира в орбитата на червенота звезда джудже "Глийзе 581". Тя е наречена "Глийзе 581g" и на всеки 37 дни обикаля около звездата си. "Планетата е с точната големина и на точното разстояние от звездата си, за да може на повърхността и да има течна вода" добави Бътлър в университета по наука Карнеги, Вашингтон по време на онлайн брифинг.

Глийзе 581g се намира в Златната зона!

Глийзе 581g се намира на около 20 светлинни години от Земята като тя се счита за една от стоте най-близки планети за нас. Учените вече са открили и дуги 6 планети в орбитата на червеното джудже Глийзе 581, което прави системата му най-голямата известна планетарна система извън Слънчевата система.
През 2007 година друга планета Глийзе 581c беше обявена като потенциално обитаема, но в последствие се разбра, че тя е прекалено близко до звездата си, което я прави твърде гореща.
Друга планета Глийзе 581d се намира в студената част от системата. Тя може да се превърне в обитаема, при условие че се създаде плътна атмосфера и силен парников ефект.
"Тези 2 планети (Глийзе 581c и Глийзе 581d) се доближават до Земята като условия на живот, но не съвсем" каза професорът по астрономия в университета Санта Круз, Калифорния - Стив Вогт. "Докато новооткритата Глийзе 581g е точно между тях в същата система, което я прави идеална", допълни Вогт.

Има ли терминатори извънземни на Земеподобната планета?

Планетата е около 3 пъти по-голяма от Земята. Своеобразно заключена от звездата си, така че от едната половина да е постоянно светло, а от другата да е постоянно тъмно. Ако съществуват извънземни те най-вероятно ще обитават линията между сянката и светлината. Тази зона се нарича терминатор.
"Представете си гледката на терминатора", казва Вогт. "Ще гледате постоянен изгрев или постоянен залез в зависимост дали сте оптимист или песимист".

Откритата планета предлага още милиарди предположения.

Откриването на Глийзе 581g се основава на 11 годишни наблюдения главно през W.M. Keck обсерваторията в Хаваи.Учените са открили потрепване в орбитата на звездата, причинени от гравитационната сила на орбитата около планетата, известно като радиална скорост.
"Като се има предвид сравнително лесното откриване на тази плането, то се предполага, че от 10 до 20 процента от всички звезди могат да имат потенциално обитаеми планети" заяви още Вогт пред медиите.
"Може да има десетки милиарди в тези системи в нашата галактика."
Изследванията на планетата Глийзе 581g продължават и откритията ще се публикуват в изданията на The Astrophysical Journal.

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment