Граждани искат столичния бул."Черни връх" да стане пешеходна зона

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ekozona_vruhСдружение "Граждани за София" и инициативен комитет предлагат бул."Черни връх" да стане пешеходна зона. В рамките на предвидените 32 милиона лева за изпълнение на метростанция 11 в "Лозенец" и на предвидения срок, с преработка на проекта, може да се изгради метро, транспортен тунел за колите и пешеходна зона, обясни арх. Димитър Димитров от Сдружение "Граждани за София". Според него пешеходната зона може да бъде завършена от шест до девет месеца преди пускането на метрото.

От сдружението предлагат транспортният тунел да се изгради на мястото на предвидения по досегашния проект подземен паркинг, който попълва луфта между връхната конструкция и тавана на тунела на метрото, а паркингът за 600 коли да бъде изграден източно от метростанцията и жилищните сгради около РУМ "Черни връх". Предлага се изграждането и на още един паркинг за 900 коли под сегашния РУМ. Транспортният тунел под бул. "Черни връх" се предвижда да завършва с кръгово движение при ул."Джеймс Баучер".

Живеещите в район "Лозенец" подкрепят превръщането на бул. "Черни връх" в пешеходна зона, но са против предвиденото строителство на високи сгради по ул. "Драгалевска", както и изграждането на концертна зала и амфитеатър в двора на шивашкия техникум.

Вече е създаден Инициативен комитет за изграждане на пешеходна зона "Черни връх" от "Кръста" - ул. "Джеймс Баучер", до ул. "Елин връх". Изпратено е и предложение до кмета на София Йорданка Фандъкова, общинските комисии по транспорт, по устройство на териториите и по екология. По думите на арх. Димитров реакция е имало единствено от транспортната комисия.

От инициативния комитет обявиха, че ще изпратят отворено писмо с предложенията си до премиера Бойко Борисов и до посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик.

System.String[]

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Log in to comment